Platforma


za razmjenu znanja


u oblasti upravljanja otpadom


Regionalni projekt u oblasti upravljanja otpadom okupio ključne aktere u Bihaću

Regionalni projekt u oblasti upravljanja otpadom okupio ključne aktere u Bihaću
  • 24.02.2016
  • Marijan Dujmovic

Dana 23.4.2015. godine u hotelu „Park“ u Bihaću je u prisustvu pedeset učesnika iz Makedonije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine održan 1. sastanak regionalne platforme za razmjenu znanja u oblasti upravljanju otpadom.


Sastanak je realiziran kroz Projekt „Prikupljanje podataka o čvrstom otpadu u Jugoistočnoj Europi” kojeg zajednički implementiraju Udruženje za oblasti voda i zaštite okoliša “Aquasan mreža u BiH”, Asocijacija za upravljanje čvrstim otpadom Republike Srbije (SeSWA) i Mreža asocijacija lokalnih samouprava jugoistočne Europe (NALAS), uz podršku Njemačke agencije za meÄ‘unarodnu saradnju (GIZ) putem Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju općinskih usluga (ORF MMS).

Veliki interes učesnika izazvala je prezentacija rezultata prvog ciklusa mjerenja podataka o sastavu i količinama otpada koji je proveden u 16 pilot općina u spomenute četiri partnerske zemlje.

„Bez pouzdanih pokazatelja o sastavu i količinama komunalnog otpada ne može se govoriti o modernizaciji budućeg sistema upravljanja otpadom“, rekao je gospodin Bojan Batinić iz SeSWA-e.

“U okviru projekta biće omogućeno da se metodologija o sastavu i količinama otpada prilagodi i koristi u drugim zemljama regiona, jer je dosad samo u Republici Srbiji ona usvojena kroz zakone“, pojasnila je gÄ‘a Sanela Veljkovski, projekt menadžer GIZ-a.

Učesnici 1. sastanka regionalne platforme za razmjenu znanja su u toku rada došli do konkretnih prijedloga za uvoÄ‘enje odnosno institucionalizaciju metodologije za prikupljanje i obradu podataka o količinama i sastavu komunalnog otpada. Osim toga, učesnici su dali svoj doprinos u unaprjeÄ‘enju rada regionalne platforme za razmjenu znanja sa konkretnim prijedlozima za buduće funkcioniranje platforme.

U drugom dijelu sastanka, prezentirani su primjeri dobrih praksi iz oblasti upravljanja otpadom iz cijelog regiona. Time je postignuto da se dodatno ojačaju kapaciteti učesnika, unaprijedi razmjena znanja i najboljih praksi te inicira umrežavanje učesnika projekta i ključnih aktera u oblasti upravljanja otpadom.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Privredne komore Crne Gore, Privredne komore Republike Srpske, Ministarstva za graÄ‘enje, prostorno ureÄ‘enje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, predstavnici Mreže asocijacija lokalnih samouprava Jugoistočne Europe (NALAS), Saveza općina i gradova federacije BiH i Saveza opština i gradova Republike Srpske, strukovnih udruženja iz oblasti upravljanja otpadom (Udruženje poslodavaca komunalne privrede Federacije BiH, Udruženje komunalnih preduzeća Srbije - KOMDEL, Asocijacija za upravljanje otpadom Makedonije – MASWA), predstavnici donatora (GIZ), predstavnici partnerskih općina i javnih komunalnih preduzeća iz Srbije (Apatin, Bela Crkva, Vrnjačka Banja, Pančevo, Žitište) Crne Gore (Podgorica, Pljevlja, Kotor, Berane) Makedonije (Resen i Kočani) i Bosne i Hercegovine (Bijeljina, Cazin, Prijedor i Tešanj).

Naredni sastanak platforme za razmjenu znanja u oblasti upravljanja otpadom će biti organiziran na proljeće 2016. godine.


Pretraga

Najave događaja


Solid Waste Arena - Mjesto za razmjenu znanja


Zadnji dokumenti

Donatori

Projekt su financijski podržali Njemačko federalno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) i Švicarska vlada.
Projekt je implementiran od strane GIZ putem Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju općinskih usluga (ORF MMS).

Zemlje uključene u projekat

Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Srbija

Trajanje projekta

Oktobar 2014 - Februar 2016

#
#
#